امکان معاملۀ راهبردی ایران-چین

توسعۀ کریدور هند-خاورمیانه-اروپا به معنای آن بود که یک ائتلاف سیاسی-اقتصادی برای مهار طرح ابتکار کمربند و راه چین شکل گرفته است. از همین رو رئیس‌جمهور چین در این نشست شرکت نکرد.

به گزارش مشرق، عملیات رزمندگان هوشمند و مدبر فلسطینی در غزه معادلات کلان امنیتی-سیاسی در منطقه و حتی جهان را به کلی تغییر داد. اما روی نادیدۀ اثرات این عملیات در حوزۀ نظم جهانی است که یک سویۀ مهم آن، حوزۀ اقتصاد است. در ادامه توضیح داده می‌شود که اگرچه تا پیش از این عملیات و به موجب رویدادهایی نظیر شکل‌گیری کریدور هند-خاورمیانه-اروپا (IMEC)، آمریکا در حال پیشبرد راهبرد «مهار چین» بود اما رویدادهای اخیر، توانسته است راهبرد آمریکا را دچار چالش کند.

از این منظر و بر اساس توضیحاتی که در ادامه می‌آید ضروری به نظر می‌رسد محور مقاومت با چین به گونه‌ای وارد معادلات جدید شود.

تا پیش از این رویداد، طرف آمریکایی قدم به قدم در حال تکمیل یک پازل بزرگ برای مهار چین در دریا بود که در ۲۱ شهریور سال جاری به بلوغ کامل خود رسید. در این تاریخ در نشست دهلی‌نو سران گروه بیست کریدور هند-خاورمیانه-اروپا را اعلام کردند.

توسعۀ این کریدور به معنای آن بود که یک ائتلاف سیاسی-اقتصادی برای مهار طرح ابتکار کمربند و راه چین شکل گرفته است. از همین رو رئیس‌جمهور چین در این نشست شرکت نکرد.

همچنین در صورت پیشبرد این طرح جایگاه هند در برابر چین به شدت تقویت می‌شد. اما در مغز استخوان این طرح موضوع عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی در جریان بود و طرح‌های اقتصادی جدی برای مستحکم کردن جایگاه جهانی این رژیم دیده شده بود که از جمله آن‌ها طرح اتصال دریای سرخ به دریای مدیترانه، اتصال درۀ فناوری و نئوم کشورهای عربی به رژیم و زیرساخت‌های تجاری و حمل و نقلی از اقیانوس هند تا دریای مدیترانه دیده شده بود.

چین تا پیش از این از فرصت درگیری آمریکا در محیط غرب آسیا بیشترین بهره‌برداری را کرده بود و عمدۀ رشد خود را در این فرصت صورت داد. در این دوره چین به صورت جدی از ورود به گسل‌های میان کشورهای منطقه دوری می کرد. همچنین با پیش گرفتن سیاست‌های اقتصادپایه از اعلام هرگونه موضع صریح سیاسی علیه آمریکا دوری می‌جست.

در این راستا چین در موضوع فلسطین راهکار دو دولت را اعلام داشته است. اما پس از رویداد 21 شهریور چین در پیام صریحی، بشار اسد رییس جمهور سوریه را به پکن دعوت کرد و اعلام کرد سوریه شریک راهبردی چین می‌باشد. این نشان‌دهندۀ آن بود که چین جز ورود به برخی گسل‌ها چاره‌ای ندارد.

پس در ارزیابی اولیه چین منتفع درجه یک عملیات طوفان‌الاقصی بوده است؛ چرا که ضربۀ مستقیم به نقطۀ گرانیگاهی طراحی‌های آمریکا برای مهار چین خورده است.

از تبعات جدی این عملیات، زیر ضربه رفتن منافع اساسی هند است. اجزای این ضربه از سرمایه‌گذاری‌های کلان الیگارش‌های هندی در رژیم صهیونیستی آغاز می‌شود و تا روابط پیچیده الیگارش‌های هندی، یهودی و آنگلوساکسونی در سطح جهانی امتداد می‌یابد.

نشانه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی یکی از نقاط جدی تلاقی این جریان قدرت است. هند کشوری است که در بلندمدت و در جهت مهار چین، در حال جذب سرمایه‌گذاری‌های بزرگی از سوی غرب می‌باشد. از این رو چین منافع زیادی در پرونده مهار هند دارد.

پیشتر نیز چین با کمک به پاکستان برای توسعۀ توانایی سلاح اتمی تمایلش برای مهار هند از طریق بازیگر ثالث را نشان داده است. دور از انتظار نیست که منافع چین در غزه با همین الگو دنبال شود.

در عین حال باید در نظر داشت که اپیدمیک شدن جنگ و افزایش مقیاس آن، امکان وارد آوردن خسارت به ابتکار کمربند و راه، آسیب به زنجیرۀ تأمین اقتصاد چین و فشار به بازارهای فروش اقتصاد چین را فراهم خواهد آورد.

پس چین ذی‌نفع جنگ در مقیاس کم است؛ یعنی جنگی که اختلال ایجاد شده در دستگاه محاسباتی آمریکا را تداوم بخشد ولی ذی‌نفع جنگ با ابعاد وسیع و اپیدمیک شدن آن نیست. از این رو نفع چین حداقل در فشار برای یک آتش‌بس است.

امری که دست کم برای محور مقاومت نیز مطلوب است؛ چرا که علاوه بر تحکیم پیروزی فعلی امکان افزایش بی‌ثباتی درون رژیم را ایجاد خواهد کرد که خود زمینه‌ای برای ضربۀ بعدی به رژیم است.

اما به نظر می‌رسد دست‌یابی به آتش‌بس برای محور مقاومت این ریسک را نیز به همراه دارد که دشمن امکان تمرکز حواس و برنامه‌ریزی برای وارد کردن یک ضربه را بیابد.

در مقام جمع‌بندی به نظر می‌رسد بایستی چین و ایران در مرحلۀ سیاسی به نحوی وارد عمل بشوند که توازنی در منافع فلسطین و محور مقاومت ایجاد شود؛ اما نیل به چنین هدفی به دلیل آن‌که در حال حاضر رژیم، حمایت محور آنگلوساکسونی-هندی را به همراه دارد دشوار خواهد بود.

برای دست‌یابی به این هدف، کسب یک حمایت متوازن‌کننده از محور مقاومت توسط یک قدرت بزرگ نظیر چین ضروری به نظر می‌رسد. در واقع ایران و چین نباید به آمریکا اجازه دهند که از دل بحران غزه نظم مطلوب خود را بازتولید کند.

*میلاد ترابی‌فرد
عضو مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۱۹:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۲
    15 3
    هند، پس از انگل لیس صغیر و آنریکا، سومین کشور از نظر نفرت‌پراکنی و تولید محتوای ضداسلامی در دنیاست. لازم است در مشارکت‌ها، مقامات هند را برای اصلاح رویه تحت فشار قرار داد.
    • US ۰۰:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
      1 4
      با این مزدوران شکم پرست حکام عربی هیچ کاری برای دفاع از اسلام نمی شود کرد و البته یک دست صدا ندارد
    • IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
      3 0
      به یاد داشته باشید بزرگترین معبد بهایی ها در هند است و بیشترین تعداد آنها نیز در آنجا هستند!
    • IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
      4 0
      آقای میلاد ترابی فرد. شما یه آدم حسابی هستی. فردی که دید استراتژیک داره و قضایای استراتژیک را متوجه میشه.
    • ایرانی US ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
      2 0
      تا حدودی باهات موافقم
  • US ۱۹:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۲
    10 2
    ر مقام جمع‌بندی به نظر می‌رسد بایستی چین و ایران در مرحلۀ سیاسی به نحوی وارد عمل بشوند که توازنی در منافع فلسطین و محور مقاومت ایجاد شود؛
  • IR ۱۹:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۲
    8 4
    کریدور هند اروپا از تنگه هرمز و آب های سرزمینی ایران عبور می کند و ایران هرگز اجازه عبور بار به مقصد رژیم اشغالگر قدس را نخواهد داد
    • IR ۲۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۲
      0 6
      باشه
    • حاجی IR ۰۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
      0 7
      اجازه نمی گیرند که بخواهیم بدهیم یا ندهیم.
  • IR ۲۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۲
    0 0
    ایران باید طراحی چیپست را از چین بخرد وارد کند. اینده این است
  • IR ۲۲:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۲
    0 2
    با تمام انگیزه ای که آمریکا برای ارتباط با هند نشان میده، اما در واقع حکم چرخ زاپاس را برای غرب دارد. مسلما آمریکا مراقب است هند چین دوم نشود. از این رو تکنولوژی دست دوم در اختیار هند قرار می‌دهد. هند هم روسیه را شاخ برای آمریکا می‌خواهد بکند، و لذا آمریکا بازنده این رقابت خواهد شد. در را نباید بروی هند بست چه خود بخود تغییر را خواهد پذیرفت.
  • حسین IR ۰۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
    4 1
    معامله ای در کار نیست،کل دنیا یک ایران ضعیف میخواهند.
  • IR ۰۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
    8 0
    دنیای کثیفی و متعفنی که 30 هزار زن و کودک تکه تکه میشن و دو میلیون نفر ماه رمضان را در قحطی می گذرانند تا دیگران منفعت اقتصادی ببرن! خدایا ما را با کسانی که شرف و وجدان را به پول و مقام این دنیا می فروشند هم مسیر مگردان
  • US ۰۷:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
    4 0
    چین باید عافیت طلبی را کنار بگذارد، نمی‌شود به دریا رفت و تر نشد.
  • حسین تاج احمدی IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
    1 2
    باید از موقع شناسی و دقت نظر نویسنده آقای میلاد ترابی تشکر کرد اما این پیشنهاد یک کمبود اساسی دارد که تکمیل کننده آن باشد چنین توافق بزرگی نیاز به یک بستر دارد این بستر کشیدن یک کریدور زمینی از طریق گذر گاه واخان افغانستان است یک راه زمینی رسیدن به چنین اهداف بزرگی را میسر خواهد کرد بدون آن تمام پیشنهادات ابتر خواهد ماند ؟
  • IR ۱۵:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
    1 1
    محاله قوم یأجوج و مأجوج باهاتون راه بیان !
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
    0 0
    در واقع همکاری های بیشتر بین ایران - روسیه و چین آنهم در سطوح استراتژیک تمامی رشته های آمریکا را به سرعت پنبه خواهد کرد. هند متاسفانه مانند بسیاری از کشورها توسط دولت %1 همراه با گلوبالیسم جهانی و سیستم دلار جهانی است اما به این معنی نیست که در صورت تغییرات در نظم جهانی هند تا انتها با آمریکا خواهد ماند. اتفاقا برعکس به محض نشان از تغییرات اساسی در سیستم بین المللی به سمت بریکس چرخش خواهد کرد. همکاری های سه کشور ایران - چین و روسیه میبایستی برای مثال با ایجاد یک پایگاه نظامی مشترک در منطقه خلیج فارس و باب المندب ادامه یابد و سپس وارد فاز کنترل امنیت انرژی - تجارت و قیمت گذاری انرژی وارد شوند تا از این پس دیگر نفت ارزان با اعمال مالیات های مضاعف برای کشورهای غربی حامی نسل کشی در غزه و دیگر جنایات به اروپا و آمریکا صادر نشود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس